Afscheidsfoto's


Als afscheids fotograaf weet ik hoe waardevol foto's kunnen zijn. Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden.

Voor sommigen is het fenomeen 'uitvaart fotograaf' of ' afscheidsfotograaf' nog vrij onbekend.

Toch komt het telkens vaker voor dat nabestaanden een uitvaart (een begrafenis of een crematie) laten fotograferen.

Foto's van een begrafenis of een uitvaart krijgen steeds meer de ruimte.

Als je achteraf de foto's ontvangt en bekijkt zie je vaak dingen die je die dag niet hebt opgemerkt. Familie en vrienden die elkaar tot steun zijn. Verdriet en dankbaarheid komt naar voren door een blik of een gebaar. Bovenal geven de foto's erkenning aan het gemis, het verdriet en de liefde die op zo'n dag vaak zo duidelijk tot uiting komt.


Verwerking

Als iemand gestorven is zijn er gemiddeld vijf dagen waarin ruimte is om het afscheid voor te bereiden. Na deze vijf dagen vind de uitvaart plaats. Vaak worden deze dagen ervaren als bijzonder intens.

Intens verdrietig

Intens leeg

Intens druk

Intens vol

Intens dankbaar


Verdrietig omdat het grote gemis begint door te dringen.

Leeg omdat de lege plek van je geliefde is als een oorverdovende stilte.

Druk omdat er ineens zoveel zaken geregeld moeten worden.

Vol omdat er behalve de regelzaken ook zoveel andere dingen bij komen kijken zoals familie en vrienden die ook hun verdriet hebben en ruimte nodig hebben voor hun afscheid.

En dankbaarheid. Voor het leven dat er geweest is met je geliefde.


Al deze gevoelens lopen vaak in elkaar over. Men zegt wel vaker dat je deze dagen 'geleefd wordt'. Pas na de uitvaart, als alles gezegd en gedaan is wat nodig was voor het afscheid, komen de rauwe emoties.

Op dit punt ervaren zij die gebruik hebben gemaakt van mijn diensten als uitvaart fotograaf hoe waardevol de foto's voor hen zijn.


Fotograaf begrafenis of crematie

Foto's van een begrafenis of foto's van een crematie worden door mij als uitvaart fotograaf Assen discreet gemaakt. Ik zal altijd subtiel foto's maken en niemand in de weg lopen. In de eerste plaats is het afscheid er voor de nabestaanden die ook alle ruimte moeten krijgen zonder zich te storen aan een fotograaf. Dit is iets wat ik zeer belangrijk vind en ook elk moment van die dag rekening mee hou.


Ik weet welke foto's ik ongeveer wil maken en ik volg het verhaal van die dag. Dit verhaal zet ik om in waardevolle beelden. Als uitvaartfotograaf in Assen en omgeving weet ik op welke momenten ik iets meer op de voorgrond kan treden en wanneer ik me iets meer achteraf zal houden. Ik kies tactische plekken uit om zo toch de beste foto's te maken en tegelijk zo onzichtbaar mogelijk te zijn. Respect staat voor mij zeer hoog in het vaandel.


Overweeg je om ook foto's te laten maken tijdens een begrafenis of een crematie die plaats gaat vinden of twijfel je nog maar zou je graag iets meer informatie willen of er gewoon even over willen praten omdat je merkt dat het nog een wat ongemakkelijk gevoel geeft, neem dan gerust contact met mij op. Ik zal je zeker niet met woorden gaan overtuigen, dat is mijn doel ook niet. Een fotograaf tijdens het afscheid moet ook bij jullie passen, maar informeren naar alle ins en outs kan en mag altijd.

dienst uitvaart, afscheidsdienst, begrafenis, afscheid in de boskamp Assen door uitvaartfotograaf Assen